kennis
15-2-2021
Lage temperaturen, gladde wegen. Moet jij door de vrieskou rijden naar je bestemming? Wacht niet tot het mis gaat: lees onze tips en ga zorgeloos de winter door.
Koudere temperaturen en accu’s gaan niet goed samen. Het hoeft zelfs niet heel koud te zijn: zodra de temperatuur onder de 10 graden zakt, neemt de capaciteit van je accu af. Denk daarom regelmatig om je accu in de winter.
De makkelijkste manier om je accu te sparen is door de lichten of de radio niet te lang te blijven gebruiken als de motor uit staat. Dan moet de accu voor alle energie zorgen en kan deze weleens leeg raken.
Er zijn ook accu-tips die niet zo vanzelfsprekend zijn. Als je korte afstanden rijdt, laadt je accu niet voldoende bij. Zorg er dus voor dat je ook af en toe langere afstanden rijdt.
Winterse omstandigheden? Deze Renault 4-modellen reden naar de Noordkaap.
Als je aan de winter denkt dan denk je al snel aan de gladde wegen. Je banden krijgen het zwaar te verduren in dit seizoen met water, sneeuw en ijs. Op al dat geweld zijn winterbanden het juiste antwoord.
Winterbanden zorgen voor een kortere remweg, verbeterde wegligging en meer grip. Ze zijn al effectief zodra de temperatuur onder de 7 graden Celsius zakt. Precies wat je nodig hebt. Zolang de groeven in de band niet minder dan 5 millimeter diep worden, werken de winterbanden het best. Wissel je zomer- en winterbanden daarom op het juiste moment af, dan verslijten beide sets minder snel.
Wil je helemaal zeker zijn dat je in alle omstandigheden de weg op durft? Dan kun je altijd overwegen om een slipcursus te volgen. Tijdens zo’n cursus leer je hoe je moet reageren als je auto begint te glijden.
Overweeg jij winterbanden? Lees hier meer over winterbanden
Er komt heel wat op je af in de winter. Of het nu regent of sneeuwt, het is belangrijk om goed zicht te houden op de weg. Daarbij zijn je ruitenwissers onmisbaar. Controleer daarom regelmatig of de rubbers strepen trekken of lawaai maken. Dan zijn ze aan vervanging toe.
Wees ook voorzichtig als het gaat vriezen, want je ruitenwissers kunnen vastvriezen aan je voorruit. Stop daarom een deken of stuk karton tussen de ruitenwissers en het raam als je weet dat het koud wordt. Controleer of de wisserbladen loszitten van de ruit voor je de motor start. Wist je trouwens dat er ook ruitenwisservloeistof met antivries bestaat? Deze wintervloeistof herken je aan de blauwe kleur, de zomervloeistof zonder antivries is roze.
Tip: ook de rubbers van de deuren kunnen vastvriezen, dat voorkom je door vaseline of siliconenspray aan te brengen.
Meer barre winterse avonturen? Deze Renault KADJAR ging óók naar de Noordkaap!
In de winter wil je er natuurlijk warmpjes bij zitten. Een goed werkende airco is dan essentieel. En, de airco brengt bijvoorbeeld ook redding wanneer je ramen beslaan. Heb je het vermoeden dat je airco minder goed werkt? Laat deze dan controleren. Het kan zijn dat er wat koudemiddel ontsnapt is. Een aircoservicebeurt kan dit weer herstellen.
En de rest?
Er zijn natuurlijk nog veel meer problemen die plots de kop kunnen opsteken in de winter. Houd daarom steeds goed de staat van jouw voertuig in de gaten. Heb je nog andere vragen of wil je langskomen in onze werkplaats? Neem dan contact op met je Renault-dealer.